Exkurze do Psychiatrické léčebny v Sadské

15.11.2013 05:21

Mříže, zamykané pokoje, svěrací kazajky, pacienti jsou zavíráni nedobrovolně a absolutní nesvoboda pohybu. Taková byla naše představa o psychiatrické léčebně v Sadské.

O opaku nás hned mezi dveřmi ujistila usměvavá paní Šteinerová, která nás poté provedla celým areálem. Viděli jsme přijímací oddělení, pavilón B a pavilón A a terapeutickou pracovnu.V pavilónu A byli klienti s lehčími psychickými onemocněními . Lidé v tomto pavilónu byli úplně soběstační. Mají i vycházky a vykonávají činnosti v rámci terapie. Velice se mi líbilo, že si mohou sami rozhodnout, co chtějí ten den dělat. Mají možnost práce na zahradě, čtení, práce ve výtvarné dílně, vycházky atd.

V pavilónu B jsou klienti s těžší formou psychických nemocí a tím pádem mají větší dohled. Klienti zde mají k dispozici malou kuchyňku, počítač, terapeutickou dílnu. Dále mě osobně velice zaujalo to, jak jsou klienti zruční. Povedli se jim krásné obrázky, výrobky z drátku, keramiky, polštářky a další předměty. Tyto předměty poté prodávají na trzích a z výdělku nakupují další materiál. Moje původní představy o psychiatrické léčebně se touto exkurzí zásadně změnily.

 

Lakatošová Radka (MSEK3)