Cesta světem, v němž zmizelo světlo

27.09.2013 21:05

Cesta světem, v němž zmizelo světlo

   Dne 9. září se žáci třetího a čtvrtého ročníku oboru Sociální činnost zúčastnili interaktivní cesty po světě, v němž zmizelo všechno světlo – Neviditelné výstavy. Tato výstava je skutečně ojedinělá. Všichni jsme měli možnost si vyzkoušet „na vlastní kůži“, jak vnímají svět a věci kolem nás nevidomí. Jak se orientují po bytě, ulici, v lese. Všude na ně čekají překážky, které zdolávají pomocí svých zbylých smyslů. Posledním místem, kam jsme v úplné tmě došli, byl bar s prodejem teplých a studených nápojů.  Zde jsme se také za úplné tmy občerstvili.

   Této výstavě však předcházela návštěva knihovny digitálních dokumentů, která je odborným pracovištěm občanského sdružení s celostátní působností SONS (Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých). Knihovna umožňuje zrakově postiženým lidem přístup ke knihám, časopisům a textům. Po návštěvě knihovny jsme ještě zavítali do Tyflokabinetu. Zde nám nevidomí předvedli celé spektrum kompenzačních pomůcek, které velmi přispívají ke zmírnění negativních důsledků oslabení nebo ztráty zraku.

   Přestože po ulici nevidomé potkáváme a jistě každý z nás si uvědomuje, jak těžké to mají, výstava nám dala poznání skutečných pocitů těchto lidí. Vyvolala v nás zvláštní prožitek. Současně však pocity štěstí, že vidíme.                      Kristýna Černá, SP4