27. květen - Den, kdy byl spáchán atentát na Reinharda Heydricha

30.05.2016 13:51

27. květen - Den, kdy byl spáchán atentát na Reinharda Heydricha

 

       24. května, tři dny před výročím atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, navštívily třídy MS1/2, SČ1/2 a PO1 Památník heydrichiády, který se nachází v podzemních prostorách pravoslavného kostela Cyrila a Metoděje v Resslově ulici na Praze 2.

        27. května si připomínáme výročí atentátu, který po dlouhých přípravách provedli v tzv. Libeňské zatáčce českoslovenští výsadkáři Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Společně s pěti dalšími členy zahraničního odboje pak našli útočiště v kryptě pravoslavného kostela Cyrila a Metoděje. Dnes je v jeho podzemních prostorách vybudován památník připomínající odvahu a vlastenectví vojáků, kteří se raději zastřelili, než by se vydali do rukou Němců.

      Studenti zhlédli poutavý a velmi dobře zpracovaný dokument s autentickými dobovými záběry. V souvislostech objasnil události, jež předcházely atentátu a ty, které pak následovaly.

      Působivým momentem byla návštěva samotné krypty s výkladem průvodce. Návrat v čase, chvíle, která vás přiblíží červnovým událostem roku 42. Hodnoty, jež jsou dnes opomíjeny - vlastenectví, statečnost, zachování cti.  Žádná  prázdná slova. Tato jsou podložena lidskými životy.

      Celá akce byla zakončena prohlídkou dnes již zrekonstruovaného a bohatě vyzdobeného kostela Cyrila a Metoděje.

      Návštěva Památníku heydrichiády  byla bezesporu  přínosem nejen pro hodiny dějepisu, ale také literatury, kde samostatnou část tvoří reakce v české literatuře na 2. sv. válku. Období heydrichiády do ní jednoznačně patří.

                                                                                                                    Martina Kotrbová